یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024

حضرت آيت‌الله مظاهري ضمن ابراز نگراني شديد از رواج دورغ در رسانه‌ها، مطبوعات و سايت‌هاي خبري، جامعه آغشته به دروغ را جامعه غيراسلامي خوانده و گفتند: متأسّفانه دروغ و نيرنگ همه جامعه را فرا گرفته است!

به گزارش مرکز خبر حوزه، معظم له در چهارمين جلسه از سلسله مباحث اخلاق با عنوان«فضيلت‌هاي فراموش شده»، «صداقت» را يکي ديگر از فضيلت‌هاي فراموش شدۀ جامعۀ کنوني دانسته واظهار داشتند: صداقت، صفا و صميميّت، فضايل مهم و فراموش شده‌اي هستند که در بين مردم مغفول‌اند و در عوض، رذائلي همچون دروغ، تقلّب، حقّه‌بازي و نيرنگ، جايگزين صفت حسنۀ صدق شده و شهرت فراواني نيز يافته اند.

*صداقت و امانتداري؛ ویژگی مسلمان واقعی

حضرت آيت‌الله مظاهري با بيان چند روايت از اهل‌بيت( ع) صفاتي همچون صداقت و امانتداري را از علامات اهل دين برشمرده و خاطرنشان ساختند: اهل‌بيت( ع) در روايات متعدّدي فرموده‌اند: مسلمان واقعي با دو صفت «صداقت» و «امانتداري» شناخته مي‌شود و از اين جهت مي‌توان گفت: افراد حقّه‌باز، فريب‌کار و دورغگو، مسلمان واقعي نيستند.

معظم له با اشاره به اين که مسلمانان علاوه بر گفتار، در رفتار خود نيز بايد صادق باشند، تصريح کردند: اهميّت صداقت نزد خداوند متعال به قدري است که ازهمۀ انبياي الهي براي مراعات صداقت و يک رنگي در گفتار و کردار و نيز براي وادار ساختن بندگان به راستي و صميميّت در گفتار و کردار، ميثاق گرفته است.

ايشان ادامه دادند: سيري در سيرۀ اهل‌بيت(ع) نيز حاکي از جلوۀ ويژۀ صداقت، صفا و يکرنگي در زندگاني آن بزرگواران و رسوخ اين صفات پسنديده و فضائل حسنۀ اخلاقي، در عمق جان ايشان است.

*صداقت با خداوند متعال

حضرت آيت‌الله مظاهري، ضمن تبيين اقسام صداقت، از «صداقت با خداوند متعال»، به عنوان قسم اول صداقت نام برده و خاطرنشان کردند: هنگامي انسان مي‌تواند مدّعي صداقت با خداي خويش شود که تنها او را بپرستد، تنها از او مدد بجويد و مؤثري در جهان به غير از ذات بي‌همتاي پروردگار نشناسد.

ايشان افزودند: مسلماني که از شيطان برون و درون و نفس امّاره متابعت کند، هنگامي که در نماز مي‌گويد «ايّاک نعبد» در حال دروغ گفتن است و مسلماني که ساير عوامل را در کنار خداي تعالي در پيشبرد اهداف خويش مؤثر بداند، «ايّاک نستعين» گفتن او دروغ است.

معظم له، صداقت با اهل‌بيت عصمت و طهارت(ع) را قسم دوم صداقت دانسته و اظهار کردند: ابراز ارادت واقعي و اظهار محبّت حقيقي به محضر اهل‌بيت(ع) مستلزم متابعت عملي از سيره و دستورات آن بزرگواران است؛ از اين‌رو کسي که آلوده به گناه است، ارادت و محبّت او نسبت به معصومين«سلام‌الله عليهم» تظاهري بيش نيست و در زمرۀ دروغگويان به شمار مي‌رود.

*تاکید بر حاکميّت صفا و صميميّت بين خانواده

حضرت آيت‌الله مظاهري از صداقت در خانه و حاکميّت صفا و صميميّت بين افراد خانواده، به عنوان قسم سوم صداقت نام برده و تأکيد کردند: ورود دروغ، نيرنگ و حيله‌گري به نظام خانواده، نه تنها منجر به بروز اختلافات اساسي بين زن و شوهر و فرزندان مي‌شود، بلکه بر تربيت فرزندان نيز اثرات سوئي خواهد داشت و موجب مي‌شود آنان اهل دورغ، ريا و نيرنگ شده و از صداقت و يکرنگي فاصلۀ زيادي داشته باشند.

معظّم‌له در اين خصوص ادامه دادند: خانۀ با صفا و نوراني، خانه‌اي است که در آن، زن و شوهر نسبت به همديگر صادق باشند و براي رفاه خانواده از هر ‌کوششي دريغ نکنند و ايثار، گذشت و فداکاري را در خانۀ خود حاکم سازند؛ به گونه‌اي که اگر يکي از زوجين مرتکب اشتباهي شد، ديگري اشتباه او را نديده بگيرد و افزون بر اين، به او نيکي نمايد.

حضرت آيت‌الله مظاهري از صداقت اجتماعي و يک رنگي در گفتار و کردار با مردم، به عنوان قسم چهارم صداقت ياد کرده و خاطرنشان ساختند: مردم بايد نسبت به يکديگر صادق باشند و از هرگونه ريا، تظاهر و تقلّب و حقّه‌بازي دوري گزينند که صفا و صداقت، موجب افزايش محبّت اجتماعي بين مردم مي‌شود و تظاهر و دورويي، انسان را از چشم ديگران مي‌اندازد و شخصيّت او را لکّه‌دار مي‌کند.

ايشان ادامه دادند: حتّي تعارفات روزمرّه و جاري بين مردم نيز بايد صادقانه باشد و تعارفات ظاهري و دورغين، گناه محسوب مي‌شود.

*رواج دروغ در رسانه‌ها!

حضرت آيت‌الله مظاهري ضمن ابراز نگراني شديد از رواج دورغ در رسانه‌ها، مطبوعات و سايت‌هاي خبري، جامعۀ آغشته به دروغ را جامعۀ غيراسلامي خوانده و افزودند: متأسّفانه دروغ و نيرنگ همۀ جامعه را فرا گرفته است؛ به گونه‌اي که علاوه بر روزنامه‌ها و سايت‌ها که مکرراً به دورغ متوسّل مي‌شوند، حتّي دولت و مسئولين نيز در مواردي به مردم دروغ مي‌گويند و در مقابل، مردم نيز در مواردي که بايد با مسئولين صادق باشند، به دروغ‌گويي مي‌پردازند.

*انتقاد از تظاهر و تقلّب در عرصۀ اقتصاد

ایشان از عدم مراعات صداقت در عرصۀ اقتصادي نيز انتقاد کرده و تصريح کردند: امروزه متأسّفانه دروغ، تظاهر و تقلّب در عرصۀ اقتصاد رواج دارد که نتيجۀ آن، شيوع معضلاتي نظير غشّ در معامله، کم‌فروشي، و عدم ثبات نرخ کالاها است که گناهان بزرگي محسوب مي‌شود.

معظم له در بخش پاياني بيانات خود، رياکاري، نفاق و دورويي را گناهان بزرگي دانسته و افزودند: تعريف و تمجيد از خود و نيکو جلوه دادن عملکرد خود و نيز تخريب ديگران و عملکرد آنان، گناهان بزرگي است که از رذائلي همچون ريا و نفاق سرچشمه مي‌گيرد و اين طرز رفتار نه تنها محبوبيّت اجتماعي را افزايش نمي‌دهد، بکه ضربات مهلکي به شخصيّت انسان وارد مي‌سازد.

*جامعه بر دروغ و رياکاري مي‌چرخد!

ایشان در اين باره افزودند: متأسّفانه ريا و رياکاري در بين مسئولين و مردم به قدري فراوان است که بايد گفت: جامعۀ ما بر روي دروغ، تظاهر، تعريف‌‌هاي بي‌جا و رياکاري مي‌چرخد و صدق و اخلاق در جامعه بسيار کمرنگ شده است. چنين جامعه‌اي از نظر پيامبر اکرم«صلي‌الله‌عليه وآله وسلّم» جامعۀ اسلامي نيست و گريستن به حال اين جامعه رواست.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha