به گزارش مرکز خبر حوزه، معظم له در چهارمين جلسه از سلسله مباحث اخلاق با عنوان«فضيلتهاي فراموش شده»، «صداقت» را يکي ديگر از فضيلتهاي فراموش شدۀ جامعۀ کنوني دانسته واظهار داشتند: صداقت، صفا و صميميّت، فضايل مهم و فراموش شدهاي هستند که در بين مردم مغفولاند و در عوض، رذائلي همچون دروغ، تقلّب، حقّهبازي و نيرنگ، جايگزين صفت حسنۀ صدق شده و شهرت فراواني نيز يافته اند.
*صداقت و امانتداري؛ ویژگی مسلمان واقعی
حضرت آيتالله مظاهري با بيان چند روايت از اهلبيت( ع) صفاتي همچون صداقت و امانتداري را از علامات اهل دين برشمرده و خاطرنشان ساختند: اهلبيت( ع) در روايات متعدّدي فرمودهاند: مسلمان واقعي با دو صفت «صداقت» و «امانتداري» شناخته ميشود و از اين جهت ميتوان گفت: افراد حقّهباز، فريبکار و دورغگو، مسلمان واقعي نيستند.
معظم له با اشاره به اين که مسلمانان علاوه بر گفتار، در رفتار خود نيز بايد صادق باشند، تصريح کردند: اهميّت صداقت نزد خداوند متعال به قدري است که ازهمۀ انبياي الهي براي مراعات صداقت و يک رنگي در گفتار و کردار و نيز براي وادار ساختن بندگان به راستي و صميميّت در گفتار و کردار، ميثاق گرفته است.
ايشان ادامه دادند: سيري در سيرۀ اهلبيت(ع) نيز حاکي از جلوۀ ويژۀ صداقت، صفا و يکرنگي در زندگاني آن بزرگواران و رسوخ اين صفات پسنديده و فضائل حسنۀ اخلاقي، در عمق جان ايشان است.
*صداقت با خداوند متعال
حضرت آيتالله مظاهري، ضمن تبيين اقسام صداقت، از «صداقت با خداوند متعال»، به عنوان قسم اول صداقت نام برده و خاطرنشان کردند: هنگامي انسان ميتواند مدّعي صداقت با خداي خويش شود که تنها او را بپرستد، تنها از او مدد بجويد و مؤثري در جهان به غير از ذات بيهمتاي پروردگار نشناسد.
ايشان افزودند: مسلماني که از شيطان برون و درون و نفس امّاره متابعت کند، هنگامي که در نماز ميگويد «ايّاک نعبد» در حال دروغ گفتن است و مسلماني که ساير عوامل را در کنار خداي تعالي در پيشبرد اهداف خويش مؤثر بداند، «ايّاک نستعين» گفتن او دروغ است.
معظم له، صداقت با اهلبيت عصمت و طهارت(ع) را قسم دوم صداقت دانسته و اظهار کردند: ابراز ارادت واقعي و اظهار محبّت حقيقي به محضر اهلبيت(ع) مستلزم متابعت عملي از سيره و دستورات آن بزرگواران است؛ از اينرو کسي که آلوده به گناه است، ارادت و محبّت او نسبت به معصومين«سلامالله عليهم» تظاهري بيش نيست و در زمرۀ دروغگويان به شمار ميرود.
*تاکید بر حاکميّت صفا و صميميّت بين خانواده
حضرت آيتالله مظاهري از صداقت در خانه و حاکميّت صفا و صميميّت بين افراد خانواده، به عنوان قسم سوم صداقت نام برده و تأکيد کردند: ورود دروغ، نيرنگ و حيلهگري به نظام خانواده، نه تنها منجر به بروز اختلافات اساسي بين زن و شوهر و فرزندان ميشود، بلکه بر تربيت فرزندان نيز اثرات سوئي خواهد داشت و موجب ميشود آنان اهل دورغ، ريا و نيرنگ شده و از صداقت و يکرنگي فاصلۀ زيادي داشته باشند.
معظّمله در اين خصوص ادامه دادند: خانۀ با صفا و نوراني، خانهاي است که در آن، زن و شوهر نسبت به همديگر صادق باشند و براي رفاه خانواده از هر کوششي دريغ نکنند و ايثار، گذشت و فداکاري را در خانۀ خود حاکم سازند؛ به گونهاي که اگر يکي از زوجين مرتکب اشتباهي شد، ديگري اشتباه او را نديده بگيرد و افزون بر اين، به او نيکي نمايد.
حضرت آيتالله مظاهري از صداقت اجتماعي و يک رنگي در گفتار و کردار با مردم، به عنوان قسم چهارم صداقت ياد کرده و خاطرنشان ساختند: مردم بايد نسبت به يکديگر صادق باشند و از هرگونه ريا، تظاهر و تقلّب و حقّهبازي دوري گزينند که صفا و صداقت، موجب افزايش محبّت اجتماعي بين مردم ميشود و تظاهر و دورويي، انسان را از چشم ديگران مياندازد و شخصيّت او را لکّهدار ميکند.
ايشان ادامه دادند: حتّي تعارفات روزمرّه و جاري بين مردم نيز بايد صادقانه باشد و تعارفات ظاهري و دورغين، گناه محسوب ميشود.
*رواج دروغ در رسانهها!
حضرت آيتالله مظاهري ضمن ابراز نگراني شديد از رواج دورغ در رسانهها، مطبوعات و سايتهاي خبري، جامعۀ آغشته به دروغ را جامعۀ غيراسلامي خوانده و افزودند: متأسّفانه دروغ و نيرنگ همۀ جامعه را فرا گرفته است؛ به گونهاي که علاوه بر روزنامهها و سايتها که مکرراً به دورغ متوسّل ميشوند، حتّي دولت و مسئولين نيز در مواردي به مردم دروغ ميگويند و در مقابل، مردم نيز در مواردي که بايد با مسئولين صادق باشند، به دروغگويي ميپردازند.
*انتقاد از تظاهر و تقلّب در عرصۀ اقتصاد
ایشان از عدم مراعات صداقت در عرصۀ اقتصادي نيز انتقاد کرده و تصريح کردند: امروزه متأسّفانه دروغ، تظاهر و تقلّب در عرصۀ اقتصاد رواج دارد که نتيجۀ آن، شيوع معضلاتي نظير غشّ در معامله، کمفروشي، و عدم ثبات نرخ کالاها است که گناهان بزرگي محسوب ميشود.
معظم له در بخش پاياني بيانات خود، رياکاري، نفاق و دورويي را گناهان بزرگي دانسته و افزودند: تعريف و تمجيد از خود و نيکو جلوه دادن عملکرد خود و نيز تخريب ديگران و عملکرد آنان، گناهان بزرگي است که از رذائلي همچون ريا و نفاق سرچشمه ميگيرد و اين طرز رفتار نه تنها محبوبيّت اجتماعي را افزايش نميدهد، بکه ضربات مهلکي به شخصيّت انسان وارد ميسازد.
*جامعه بر دروغ و رياکاري ميچرخد!
ایشان در اين باره افزودند: متأسّفانه ريا و رياکاري در بين مسئولين و مردم به قدري فراوان است که بايد گفت: جامعۀ ما بر روي دروغ، تظاهر، تعريفهاي بيجا و رياکاري ميچرخد و صدق و اخلاق در جامعه بسيار کمرنگ شده است. چنين جامعهاي از نظر پيامبر اکرم«صلياللهعليه وآله وسلّم» جامعۀ اسلامي نيست و گريستن به حال اين جامعه رواست.